Bize Ne Oldu?

sıgınak

"Ateşbaz"
Sp Kullanıcı
17 Şub 2017
1,510
6,485
Sabah markette alışveriş yaparken portakal almaya gittiğimde biri 1.99 TL diğeri 3.99 TL olan iki farklı cins portakal gördüm. Biraz daha kaliteli olduğu için 3.99 olana gittim. Yanımda benimle birlikte aynı portakaldan alan bir adam daha vardı. Ben bir şey demeden "İçine ettiler memleketin" diye laf attı, cevap vermedim. "Tarımı bitirdiler, şu fiyatlara bak." dedi, yine cevap vermedim. "Marketler de şerefsiz, belediye satış yapmaya başlayınca hemen fiyatları düşürdüler" dedi, tebessüm ettim sadece. Sonra birlikte kasaya doğru ilerledik. Kasadaki hanım, portakalı tartarken 19.90'lık olandan mı yoksa 39.90'lık olandan mı aldığını sordu. Adam pahalı olandan almasına rağmen 19.90 olandan aldım dedi. Belki yanlışlıkla söylemiştir diye bekledim ama düzeltmedi. Beyefendi yanlış hatırlıyor herhalde, 39.90 olandan aldı dedim. Kıpkırmızı oldu. Aldığı alacağı 2 kilo portakalda yapacağı sahtekârlıkla edeceği en fazla 40 lirayı kâr saydı zavallı.
Belki de ne zorluklarla kazandığı paraya, kim bilir kaç kere böyle ufak ufak haramlar kattı.

Daha sonra otobüse bindim, adamın biri akbil bastı, yetersiz bakiye uyarısı verdi. Hiçbir şey demeden cüzdanından 15 lira çıkardı, şoföre verdi. O da hiçbir şey demeden para üstünü verdi. Şoförün kendi akbilini çıkarıp basmasını bekledim, yapmadı. Belki unutmuştur diye 2-3 dakika sonra hatırlatmak için "Akbil basmadınız" dedim. Şaşkın şaşkın yüzüme bakıp “Niye?” dedi. "Otobüs ücreti aldınız az önce" dedim, "Eee?" dedi. "Onun içinde belediyenin alması gereken pay da var" dedim, “Akşama kadar direksiyon sallıyorum ben burada, bir de senle uğraşmayayım. Git işine" dedi. Birkaç kuruşluk paraya, milyonlarca kişinin hakkına girme pahasına tamah etti zavallı. Akşama kadar İstanbul trafiğinde debelenerek kazandığı paraya kim bilir kaç kere böyle ufak ufak haramlar kattı. Hakka girmek illa maddi bir şeyi çalmakla olmuyor.

Metrodayım, yanımda ayakta duran hanımın hemen önündeki koltuk boşaldı. Kadın oturmak için yere koyduğu poşetleri alırken 2-3 metre ötedeki bir adam fırladı ve koltuğa oturdu. Kadıncağız elinde poşetle kalakaldı.
Dayanamayıp “Hanımefendi oturacaktı oraya" diye müdahale ettim, "e oturmadı" dedi. "Fırsat vermediniz ki" deyince kadın uzatmamak için "Tamam oturmayacağım önemli değil" dedi. Belki de 10 dakika sonra kalkacağı koltuğa, sırf feysbuktaki komik videoları daha rahat seyretmek için tamah etti zavallı.

Bu hadiseleri gördükçe sebze meyve fiyatlarını manipüle eden komisyoncuları, stokçuları; 5 katlık ruhsat alıp 8 kat bina yapan müteahhidi; binanın kolonları kesildiği halde avantasını aldığı için göz yuman belediye denetçisini garipsemiyorum. Herkes kendi imkânınca bir şeylere tamah ediyor. Herkes imkânı elverdiğince zavallı… Tepeden tırnağa her kademede, dünyalık şeylere tamah eden bir yozlaşma var. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyevi çıkar odaklı bir anlayış hakim.

Hâlbuki öleceğiz be abi. Belki 1 dakika sonra belki de en fazla 40 sene sonra bu dünyada olmayacağız ve insanı bu dünyada da ahirette de zavallı konumuna düşüren şeylerin hiçbirini yanımızda götüremeyeceğiz. Bazen herkesin şikâyet ettiği sorunlara, büyük büyük çözüm önerileri, acil eylem planları yapıldığını görüyorum. Bazısı çok mantıklı geliyor. Ama ölümü unuttuktan sonra hepsi pansuman nispetinde. Çünkü hiç ölmeyecek gibi dünyalık şeylere tamah eden toplum, en mükemmel yapısal düzenlemeler yapılsa dahi bir açık bulur...

Alıntı
 

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,190
86,198
Bugün ki hikayemizin konusu Eyyub peygamberdi. Sabır timsali Eyyub as.
Varken de şükretti, yokken de... İmtihanların en ağırını yaşadı belki ama dilinden şükür ve dua hiç eksik olmadı...
Bunu neden mi söylüyorum. Cenab-ı Allah'ın her insan zengin olacak diye bir vaadi yok. Her insan refah içinde yaşayacak diye bir vaadi de...
Her insan şunun bilincinde olmalı. Ben bu dünyaya imtihan için gönderildim. Bana verilen 70 - 80 yıllık ömürde Allah'ın rızası dairesinde yaşamalıyım ki Allah da benden razı olsun.
Eğer kıldığımız namaz, tuttuğumuz oruç bizi kötülüklerden alıkoymuyorsa yaptığımız ibadetleri bir daha gözden geçirelim. Din güzel ahlaksa ve biz ahlaki bir duruş sergileyemiyorsak burda suçu kendimizde aramamız gerekiyor sistemde değil...
 

İklil

"Hissedilen her şeye cümle kurulamıyor."
Sp Kullanıcı
20 Şub 2017
8,315
29,296
Bu yazı bana yaşadığım bir durumu yani gördüğüm şahit olduğum bir olayı hatırlattı .Markete girdim alışveriş yaptıktan sonra kasaya geldim o anda komşumun küçük oğluyla aynı anda denk geldik dedim önce çocuğun işlemini yapın elinde çiğköfte ve iki ekmek vardı kasada sadece çiğköfte geçti ekmek parası yoktu içinde. Birşey diyemedim çocuğu rencide etmek istemedim bakkaldan aldı desem ailesi okadar dikkat ediyorki. Herşeye çocuğu ona göre yetiştiriyorlar bakkal içki satıyor diye oradan ekmek dahi almazlar komşumada birşey diyemedim ne onu nede çocuğu üzmek istemedim belkide oanda ama ne yapacağımıda bilmiyorum bu durumda konuya görünce aklıma geldi söylemelimiyim susmalımıyım 😞
 

sıgınak

"Ateşbaz"
Sp Kullanıcı
17 Şub 2017
1,510
6,485
Nokta"dan sonra bitmeyen yazılar,
Tamam"dan sonra bitmeyen konuşmalar,
Geçti artık dedikten sonra geçmeyen
"Acılarımız" var..!!

Ne kadar kurtarmaya çalışıyorlarsak o kadar içine battık
 

Son mesajlar