Çocuğunuzu Okumaya Teşvik Etmenin 13 Yolu

Mutlu

Sp Kullanıcı
25 May 2018
277
24
[h=1]Çocuğunuzu Okumaya Teşvik Etmenin 13 Yolu[/h]

[FONT=&quot]Kur’an vahyi indirildiği zaman ilk gelen emir‘OKU’ emridir. Bu durum okumanın bilgi toplamak ve çevremizdeki dünyayı anlamak adına ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu bize göstermektedir.
Çocukları okumak için motive etmek her ebeveyn için bazen mücadeleyi gerektirir ve hayal kırıklığına yol açabilir. Her anne-baba çocuğunun okumasını ve iyi bir şekilde yetişmesini ister. Araştırmalar gösteriyor ki okumaktan zevk alan ve okumaya istekli olarak fazla vakit ayıran çocukların okuma ve yazma kabiliyetleri da iyi, kelime hazinelerinin daha geniş ve genel kültür seviyeleri daha yüksektir.


Çocukların okumayı sevmemesi için çok fazla neden vardır. Tam da büyüme çağlarında bu kadar oyalayıcı ve yarıştırıcı faaliyetler varken çocuğunuzu nasıl memnuniyetle okuması için teşvik etmeye devam edebilirsiniz? Endişelenmeyin! Küçük okuyucularınıza okumayı sevdirecek olan şu 13 yöntemi okumaya devam edin..


[h=4]1.Rol Model Olun -Önce Kendiniz Okuyun[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Örnekler oluşturmak çocuklar için hayati önem taşır. Çünkü, eğer siz kendiniz okumuyorsanız kendi çocuğunuzun okumasını nasıl bekleyebilirsiniz ki? Çocuğunuzun sizi okumaktan zevk alırken görmesine izin verin. Çok zaman geçmeden hevesli bir okuyucuya sahip olacaksınız. Unutmayın ki, çocuklar sık sık ebeveynlerinin davranışlarını taklit eder.



[h=4]2.Onunla Bir Kütüphane Macerasına Atılın[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Kütüphane yolculukları planlayın ve çocuğunuzun ilgi duyacağı bir kitap seçenek listesi oluşturun. Bilim adamları, komutanlar, sultanlar, doktorlar, alimler, öğretmenler , sahabeler gibi örnek şahsiyetlerden oluşan ya da bilim, doğa, tarih, coğrafya, kültür ve islamla alakalı basit ve kolay anlaşılır hikaye kitaplarından oluşan bir yelpaze önlerine koyup bu kitapların içinden istediklerini seçmelerini isteyin. Belki onlar sevdikleri veya olmak istedikleri karakteri seçeceklerdir kim bilir.
Bırakın yolculukları başlasın. Fakat izin verin çocuğunuz seçsin. Eğer bu macera başarıya ulaşırsa, onlar için kütüphane kartı edinin.



[h=4]3.Kitaplar, Kitaplar ve Kitaplar[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Etrafınızı kitaplarla doldurmaya çalışın. Onları evde, arabada, gününüz nerede geçiyorsa orada ulaşabilecek yerlerde bulundurun.



[h=4]4.Çocuklarınıza Okuyun[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Günlük okuma saatleri düzenleyin. Ve evet ne kadar meşgul olursanız olun eğer ciddiyseniz vakit ayırmak zorundasınız. Bu vakit uyumadan önce, yolculuk sırasında ya da öğle yemeğinden sonra olabilir. Okumak fiili gününüzün içine oturtulmalı. Onu ilginç ve eğlenceli hale getirin, bu ikisini de yapabilirsiniz! Büyük çocuklar için dönüşümlü bir şekilde sevdikleri kitabın bir parçasını okutmayı deneyin.



[h=4]5.Geniş Bir Yelpazeniz Olsun[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Eğitim olsun kurgu olsun hatta çizgi roman olsun geniş kapsamlı seçeneklerin bulunması ve seçebileceğin değişik türlerin bulunması bu eğlencenin bir parçasıdır.Fakat en önemlisi çocuklarınızın seveceği kitapları bulun. Hayvanlarla mı ilgileniyorlar? Bu kitapları okumasına izin verin! Kurgusal veya kurgusal olmayan fark etmez onlardan hoşlarına giden kitapları okumalarını isteyin; onları mutsuz edecek kitapları değil.


Çocuklar kitaplarında resimler olmasına bayılırlar, rengarenk resimleri olan kitaplara sahip olmak onların dikkatlerini çeker ve onlarda daha çok okuma isteği oluşturur. Fakat şu çok önemli ki bu resimler çocuğu okunacak hikayeden alıp götürmemeli ya da hikaye kendi kendini anlatmamalı.



[h=4]6.Sesli Kitapları Dinleyin[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Eğer okuma konusunda kendinize güveniniz yoksa paniğe gerek yok, devam edin ne olursa olsun çocuğunuz sizin çabalarınızdan keyif alıyor olacaktır. Çocuğunuzun kullanabileceği ve sevdiği kitabı okuduğu esnada takip edebileceği sesli kitapları deneyebilirsiniz.


Kitap kurduysanız bile, sesli kitapları teşvik edin. Çocuğunuz hikayenin dışında canlanan kitaplara ilgi duyabilirler.



[h=4]7.Kitap Kulübü[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Kendinize beraber vakit geçirecek başka bir anne-baba veya okuma kulübü bulun ve çocuklarınızı bir araya getirin. Beraber vakit geçirin buluşmak için bir yer belirleyin ve yanınızda basit kitaplar getirin. Çocuklarınız adım adım okuyabileceklerdir, sırayla sesli bir şekilde okutun ya da sesli kitapta hep beraber dinleyin. Okuma fiili özel olmamalı herkes için eğlenceli ve kabul edilebilir olmalı.



[h=4]8.Özendirin[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Çocuğunuzla bir program oluşturun ve okunmuş olan tüm kitaplar için ödül teklif edin.
İşinizi göreni bulun. ‘ikram kitabı’ programını düşünün. Onlara bir hedef belirleyin ve ulaştıkları zaman onları mükafatlandırın. Onlarla birlikte yemeğe çıkın ya da film izleyin ya da oyuncak alın sonra hedefi yükseltin ki küçük okuyucunuz büyümeye devam etsin.



[h=4]9.Teknoloji Yok Günü[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Haftada bir gün belirleyin ve bugünde TV, bilgisayar, tablet, internet ve video oyunlarını yasaklayın. Ve o günü ‘Doğal Yaşam Günü’ veya başka herhangi orijinal isimlerle isimlendirin. Bu süreç içerisinde keşfedeceği yeni yollar bulmasına izin verin.



[h=4]10.Zorlamayın[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Tıpkı yemek gibi zorla okuma yaptırmayın. Eğer zorla yaptırırsanız, okumayı hep kötü hatıralarla anımsayacak. Planlarınızda sabırlı ve sürekli olun. Bazı insanlar okuyucudur bazıları değildir. Çocuğunuzun doğru zamanda sevdiği kitabı okumasına fırsat verin. Bu iş olacak sadece teşvik etmeye devam edin.



[h=4]11.Onun Hakkında Konuşun[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Okuma öncesinde, okuma esnasında ve okuma sonrasında sorular sormak çocukların okuduğu kitapla bağının kuvvetlenmesine ve okumaya yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Çocuğunuzun bulunduğu yaş aralığına göre değişir, hikaye veya kitap her ne okuyorsa, okuduğu şey hakkında konuşmaya onu teşvik edin.



[h=4]12.Kitapları Canlandırın[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Evinizde bir bölge seçin ve orayı kitapların canlandığı bir mekan haline getirin. Çocuğunuzun odasındaki herhangi bir köşe de olabilir, bu alanı avantajlı bir şekilde kullanın.

Kitaptan karakterler seçin. Okumak bir piyese dönüşsün ve hikayeler şimdi sayfaların dışında ve canlı. Okumayı yapabildiğiniz kadar ilgi çekici hale getirmeye çalışın.



[h=4]13.Yarışmalara Katılın[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Yarışmalar çocukların yazma ve okuma kabiliyetlerini geliştimeleri için harika yollardır. Çocuğunuzu (500 kelimelik) kısa hikaye yarışmasına dahil edin ve bırakın hayal gücü onu ele geçirsin.

[/FONT]

[FONT=&quot]suffagah.com
[/FONT]
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
59K