Analiz Evlilik

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,190
86,189
Geçenlerde okuduğum ve hoşuma giden bir yazının küçük bir bölümünü burdan paylaşayım...

Kur’ân-ı Kerîm’de eş kelimesi “zevc” ile ifade edilir. Arapçada zevc kelimesi hem erkek için, hem kadın için kullanılır. Bu kelimenin öyle muhteşem bir etimolojisi vardır ki, âdeta dilsel kökeni Kur’an’ın kadın ve erkeğe bakışını simgeler.

Lügata bakıldığında ise kelimenin cümle içerisinde kullanımına örnek olarak “zevcâ nalin”, yani “ayakkabının eşi, bir çift ayakkabının eşi” kelimelerinin yer aldığı görülecektir. Erkekle kadın bir çift ayakkabının iki eşi gibidir. Biri diğeri olmadan bütün değildir. İşte evlilikteki farklılıkları böyle görüp değerlendirmek gerekir. Eşlerin farklılığı bir diğerini tamamlayan farklılıklardır.

Yazının tamamı bu linkte 👇

 

AçelyA

Hayat kısa,günler daha da kısa
Sp Kullanıcı
26 Eki 2021
200
1,244
Evlilik ayrıca kategorilere ayrılan ya da belli bir kalıba sokulabilen birşey de değildir ,her evlilik kendine has özellikler barındırır ,bu karı kocanın -belki de farkına bile varnadan -belirleyeceği bir durumdur ve kıyas kabul etmez.
 

Azelya

Sp Kullanıcı
6 Tem 2018
555
1,191
Evlilik insanın bu gezegendeki cehennemi de olabilir, cenneti de. Yerinde ve zamanında olduğu sürece bence yaşanılabilecek en güzel olgulardan biri. Evli değilim. En azından uzunca bi' süre de düşünmüyorum. Önümde çok yol var henüz. Zamanı gelince gelecek olan ya da gelmeyecek olan da nasiptir sadece. Ama düşünsenize çok sevdiğiniz, çok değer verdiğiniz, kalbinizin hazinesi olarak gördüğünüz insanla hayatınızı birleştiriyorsunuz. Sadece eşiniz değil; sırdaşınız, dostunuz, her şeyiniz oluyor. Doğru insanda bitiyor kısacası tüm olay. Ve hiçbirimiz bu dünyaya kazık çakmayacağız, malum. Peki ölene kadar yalnız kalmak düşüncesi ne kadar güzel olabilir ki o hâlde? Bi' yere, bi' kalbe ait olamamak... Hayatı omuzlamak ve bu çivisi çıkmış mavi gezegene katlanabilmek adına iki kişi olmak gerek belki de. Yerinde, vaktinde ve en doğru kişi ile, seçici davranıldığı sürece ben böyle düşünüyorum. Birini sevmek çok zor, evet. Sevilse bile bi' yola girmek çok daha zor. Karmakarışık bi' silsile yığını gibi. Fakat yine de umutla bakmalıyız, derin düşünmeliyiz çokça, öyle değil mi? En azından benim için böyle. Bundan yıllar sonra evimin balkonunda sevdiğim olsun isterim, birlikte çay demleyelim. Uzun uzun dinlemeyi, konuşmayı, yüzünü seyretmeyi isterim. Güldüğünde kısılan ve parlayan gözlerini ve dudağının kenarında oluşan çukuru görmeyi, ellerimi avuçlarının içine koymayı isterim. Gözlerimi kapatıp tekrar tekrar o muazzam sesini dinlemeliyim. Çokça sevmek, sevilmek isterim. Ben âşk insanıyım. Hayatıma girecek insan, benim evrenimin en güzel gezegeni olur. Ve Allah'a şükretmek isterim binlerce kez, bu dünyada ve âhirette birlikte olmak isteyeceğim birini gönderdiği için. Tabii hayat insana her zaman, her istediğini vermeyebilir. Bazılarının da son bulması için yalvardığı imtihanı olabilir. Kim bilir? Bu kâbustan korusun umarım herkesi. Lisede bi' Fizik öğretmenim vardı, hiç unutmam kendisini. Muazzam bi' adamdı. Bi' gün derste eşi ile tanışma hikâyesini anlatıyordu. Eşini ne kadar çok sevdiğinden bahsediyordu. Ve şunu eklemişti; bu hayattaki en ama en önemli dönüm noktanız evliliktir. Aldığınız tüm kararlar bi' yana, evlilik bi' yana derdi. Bunu yıllar sonra anlayacaksınız demişti. Umarım Allah herkese yüreğine iyi gelecek olguları nasip eder. ( :
 
Son düzenleme:

Son mesajlar