Tarih Germiyan Ogullari Beyligi

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
GERMİYAN OGULLARI BEYLİGİ

Beyligin Adi ve Menşei


Germiyanogullari Beygili, Türki Selcuklu Devleti´nin cökmeye başladigi sirada bati Anadolu´da kurulmuş olan Türk beyliklerinden birisidir. Kütahya, Uşak ve Denizli yörelerinde 13. yüzyilin sonlarinda Selcuklular´a tabi bir uc beyligi olarak kurulan ve 1300-1429 yillari arasinda hüküm sürdügü bilinen Germiyanogullari, sayisi yirmiyi gecen Anadolu Türk beylikleri icerisinde önemli bir yere sahiptir. Bazi kaynaklarda Germiyan Beyligi´ni kuran şahsin adinin Germiyan isimli bir bey oldugu kayitli ise de yapilan araştirmalarda bunun dogru olmadigi, Farsca kökenli Germiyan kelimesinin bir şahis degil aşiret ismi oldugu belirtilmiştir. Hatta Germiyan, Malatya yöresinde bir yer adi olarak da kullanilmiştir.

Germiyanogullari ilk defa 13. yüzyil başlarinda Selcuklu Devleti´nin hizmetinde Malatya´da faaliyet göstermişlerdir. Beyligi kurmuş olan Yakub Bey´in atalarinin Oguzlar´in Afşar boyuna mensub oldugu ileri sürülmüşse de bu görüşün ispati henüz mümkün olmamiştir. Bu aşiretin Harezm hükümdari Celaleddin Mengüberti ile birlikte Dogu Anadolu´ya gelen Kangli-Kipcaklara mensub oldugu düşünülmektedir. Bunlar muhtemelen Yassicimen Savaşi´nda Selcuklular´a maglub olan Harezmlar´in bakiyeleri olarak bölgede kalmişlar ve sonra Selcuklu hizmetine girmişlerdir.

Germiyanogullari´nin atalari olarak ilk defa adi gecen şahis Malatya Subaşisi olan Alişiroglu Muzafferuddin´dir. Bu sebeble Germiyan aşireti, Alişirogullari adiyla da bilinmektedir. Muzafferuddin, 1240 yilinda meydana gelmiş olan ve Baba İshak tarafindan yönlendirilen Babailer İ syani sirasinda Malatya civarinda Selcuklular´a tabi olarak yaşamakta idi. Alişiroglu Muzafferuddin, Türkiye Selcuklu hükümdari II. Giyaseddin Keyhüsrev (1236-1246) zamaninda meydana gelmiş olan bu isyai bastirmakla görevlendirilmiş ise de yaptigi iki mücadelede de başarili olamamişti.

1260´li yillarda Konya´da bulunan Kerimuddin Alişir de Germiyanogullari ailesinden idi. Alişiroglu Muzafferuddin´in oglu olan Kerimuddin Alişir, bu sirada Selcuklu ülkesinde Sultan IV. Kilic Arslan ile II, İzzeddin Keykavus arasinda yaşanan taht mücadelesi dolayisiyla Mogollar´la mücadeleye girişip daha sonra bizans´a iltica etmiş olan İzzeddin Keykavus´u destekledigi iddiasiyla Selcuklu veziri Muineddin Süleyman Pervane´nin düşmanligini kazanmiş ve muhtemelen bu sebeble 1261 ya da 1264 yilinda Konya´da diger muhaliflerle birlikte Mogollar tarafindan öldürülmüştür.

Germanogullari´nin Kütahya Civarina Yerleşmeleri

13. yüzyil ortalarinda Malatya civarinda Türkiye Selcuklulari´na bagli olarak faaliyet gösteren Germanogullari´nin Kütahya´ya ne zaman geldikleri kesin olarak bilinmiyorsa da Baba İshak İsyani´nin bastirilmasindan sonra (1241), Selcuklu hükümdari II. Giyaseddin Keyhüsrev tarafindan Kütahya ve Karahisar (Afyon) cevresine yerleştirildikleri ileri sürülmektedir.

Ayrica, Selcuklu şehzadesi oldugu iddiasiyla Karamanoglu Mehmed Bey´in ortaya cikardigi Cimri lakapli Alaeddin Siyavuş´un yakalanmasi hadisesinde (1277) rol aldiklarina göre bu tarihte Kütahya, Afyon ve Denizli taraflarinda yerleşmiş olmalidirlar. Baba İshak isyani sirasinda Malatya´da olan Germiyanlilar´in, bu olaydan otuz alti yil sonra meydana gelmiş olan Cimri hadisesi esnasinda Bati Anadolu´da bulunanlari, muhtemelen 13. yüzyil ortalarinda Orta Anadolu´da yogun bir şekilde hissedilen Mogol İstilasi sebebi ile bu bölgede göc ettiklerine de işaret etmektedir.(Anadolu Beylikleri El Kitabi, Sf. 213-214/Heyet)
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: SiyahSancaktaR

Son mesajlar