İslam Helal Kesim

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe

"Ehl-i kitabın (Yahudi ve Hristiyan’ın), usûlüne uygun olarak kestiği hayvanın eti ve pişirdiği yemek yenilir. Bu konuda Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulur: “Bugün size temiz ve hoş şeyler helal kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helal, sizin yiyecekleriniz de onlara helaldir.” (el-Mâide, 5/5)

Usûlüne uygun olarak kesim, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır. Ehl-i kitaptan olan kimsenin, hayvanı keserken Hz. Mesîh’in veya Hz. Üzeyir’in adını andığı kesin olarak bilinirse o takdirde kestikleri helal olmaz. Çünkü Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar yenilmez (el-Mâide, 5/3)."

Kesimi yapan kişi sünnete uygun olarak mesela 'Bismillah' demelidir. Bunun delili şu ayettir:

"Üzerine Allah'ın ismi anılandan yeyin." (En'âm, 6/118)

Ayrıca Hz. Peygamber (asm) de bir hadîste şöyle buyurmuştur:

"Kanı akıtılan ve üzerine Allah'ın ismi anılandan yeyin."

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
Başta diyanet olmak üzere birçok hoca bu konuda aynı şekilde fetva veriyor. Yurt dışında yaşayan biri olarak bırakın alman marketlerinden almayı ben şahsen helal kesim yapıldığına inanmadığım Türk marketlerinden bile et almıyorum.
Hocaların bu konuda bu kadar rahat fetva vermesine de şaşırıyorum açıkçası.
Kitap ehli olan Hristiyan ve Yahudilerin kitabı tahrif olmuşsa, günümüzde nasıl hâlâ kitap ehli olarak kabul ediliyorlar ve onların kestiği helal sayılıyor anlamıyorum.
Birileri beni bu konuda aydınlatırsa çok sevinirim.

Karaton

GÜCÜ DOĞURAN DÜŞÜNCEDİR
Kurucu
Helal kesim,haram kesim nedir tam olarak bende onu anlamiyorum..

Ehli kitap,yada kitapsiz diyelim.işinin ehli ise, bir hayvani kimin kestiginin bir önemi var mi?

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
Helal kesim,haram kesim nedir tam olarak bende onu anlamiyorum..

Ehli kitap,yada kitapsiz diyelim.işinin ehli ise, bir hayvani kimin kestiginin bir önemi var mi?
Burda sır işin ehli olmak mı?
Ehli kitap olmak mı?
Yoksa ayette ve hadîste vurgulandığı üzere Allah adına kesilmiş olması mı?
Ben üçüncü şıkkın doğruluğuna inananlardanım.
Abdülaziz Bayındır hangi ayete dayanarak besmele ile kesilmesi gereken etin sadece kurban bayramında kesilen et olduğunu iddia ediyor? Bunu da anlamış değilim.

Karaton

GÜCÜ DOĞURAN DÜŞÜNCEDİR
Kurucu
Sen sadece muslumanin kestigi eti yiyorsun yani..ben et namina ne bulsam yiyorum valla,onume ahtopat koysalar bu ne etidir diye sormam gömerim gider🤪😂

Son düzenleme:

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
Sen sadece muslumanin kestigi eti yiyorsun yani..ben et namina ne bulsam yiyorum valla,onume ahtopat koysalar bu ne etidir diye sormam yani gömerim gider🤪😂
Ben sadece müslümanın kestiği eti yiyor olsaydım her Türk marketinden et almiyorum demezdim. Benim için kesen kişinin müslüman olması yeterli değil. Allah adına kesip kesmediği önemli. Bu konuda azami hassasiyet gösteriyorum.

Murat

Paylaşmamak mutlulukmuş, öğrendim
Sp Kullanıcı
Ehli kitabın kestiği yenir eyvallah da, ehli kitap kimdir?
Allah'a şirk koşan yahudi/hristiyan mı?
İtikadı bozuk müslüman mı ehli kitap?

Öncelikle kimin müslüman, kimin ehli kitap olduğunu bilelim.

Tahsin EMİN

"Özlem" için "Ümit..."
Sp Kullanıcı
Normal sadece hayvanı kesmek için bıçağına sarılan her insanın kestiği yenilir diye düşünüyorum...
Lakin, put adına, putları adına, falan adına ve niyetine kesilen hayvanlar hariç, bunlar yenmez.
Bunlar adına kesilen hayvanların etlerini nihayetinde çöpe atmıyorlar.
Yiyorlar. İşte bu etler yenmez.
Günümüzde cidden - özel olarak - "kendi putları adına" kesimi yapılan hayvanlar var mı?
Biliyor musunuz?

Tuğba

Editör
Yönetici
Editör
Hristiyanlar değil de yahudiler allahın adını anarak kesim yaparlar, bu yüzden yenebilir diye biliyorum. Sadece hayvanı kesmek için eline her bıçak alanın kestiği kasıtlı olarak besmelesiz kesilen hayvanın eti hanefiye göre haramdır Şafi ye göre yenir, unutulmuş ise hanefiye göre de yenir.