Memleketimin Lezzetleri

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,192
86,236
Screenshot_20210816-141836_Instagram.jpg
Tarihi çok eskilere dayanan Mardin, yüzlerce yılın vermiş olduğu devasa değerlere sahip. İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunması, onlarca farklı kültüre ev sahipliği yapmış olması ve hayran olunası doğal güzellikleri sayesinde şehir, tam bir efsane. Ama biz bugün Mardin'in bu güzelliklerinden değil sadece ve sadece o köklü ve şahane mutfağından bahsetmek istiyoruz.

Çünkü sadece bu nefis yemekler için bile Mardin'e gidilir, öyle de iddialıyız.


İşkembe dolması: Kibbe

Kimilerine göre kibbe kimilerine göreyse kibe olarak bilinen bu yemek, aslında bir tür işkembe dolması.
Kuzu ya da oğlak işkembesi kullanılarak yapıldığından fazlaca özen gerektiren kibbe, işkembenin et, pirinç, nane, yeni bahar ve isteğe bağlı olarak nohutun dahil olduğu, doyuruculukta üstüne tanımayan lezzetlerden.
Mardin usulü içli köfte: İrok

İçli köftenin güzelliğinin baharatlarla taçlanıp lezzetini katladığı tariflerdendir irok. Binbir emekle hazırlanan köftelerin kızartılmasıyla damaklara şenlik bir hal alır.
Mardin'e gitmişken yemeden dönmek en büyük hatanız olabilir.
Kızartması olur da haşlaması eksik kalır mı: İkbebet

İrok için Mardin usulü içli köfte dedik ama ikbebeti atlamak da olmaz. Hani kızartma yerine daha sağlıklı beslenmeye dikkat ediyorsanız ya da haşlaması daha güzel olur diye düşünüyorsanız Mardin'in en özel lezzetlerinden haşlama içli köfte ikbebeti mutlaka deneyin.
Tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek, nerede yerseniz yiyin Mardin'de yedikleriniz kadar güzel olmayacak, öyle bir lezzet.
Kokusu bile iştahınızı açmaya yeter: Soğan kebabı

Soğan, özenle hazırlanan kıymalı bir harç ve salçalı suyun bir araya gelmesiyle oluşuyor soğanlı kebap.
Ceviz büyüklüğündeki kıymalı harcın yarım soğanların içine doldurulup salçalı suya bulanmasının ardından fırındaki yolculuklarına uğurlanmasıyla mis kokular sarmaya başlıyor her yanı. Sonrası ziyafet, sonrası mutluluk oluyor.
Başlı başına bir ziyafet: Kaburga dolması

Bazen şölen gibi bir sofra kurmak için tek bir yemek yeterli olur ya hani, işte Mardin mutfağında o yemek, kaburga dolması bizce. bir kere dev gibi bütün bir kaburga kullanılıyor. Bu yetmezmiş gibi içi için yine kuşbaşı doğranmış dana eti, pirinç ve çeşit çeşit baharat devreye giriyor.
Tam bitti sanıyorsun, yanına ayrıca yapılan, içinde maydanozdan dolmalık fıstığa, bademden kuş üzümüne kadar çeşit çeşit malzemenin olduğu pilav çıkıyor bir de karşına. Bir kaburga dolmasıyla sofra ne kadar kalabalık olursa olsun doyuyorsun kısaca.
Mardin ete doyurmaya kararlı: Dobo

Siz de fark etmişsinizdir zaten ama biz yine de söyleyelim. Mardin mutfağı bolca et yemekleriyle dolu, enfes bir mutfak.
Dobo adlı bu yemek de yine şehrin en yöresel ve en lezzetli yemeklerinden. Kuzu kol ile hazırlandığından yine bir tanesiyle birçok kişi rahat rahat doyabiliyor üstelik.
Her hali nefis: Sembusek

Sembusek, kapalı lahmacun ya da pide olarak düşünebileceğiniz et ve hamurun bir araya geldiği yemeklerden. Sac üzerinde evlerde yapılabildiği gibi fırınlara verilerek de enfes bir şekilde teslim alınabiliyor. Tadına doyum olmadığından insan karnı doyunca bile yemeye devam etmekten kendini alamıyor.
Erikten yahni de mis olur hani: Alluciye

Yine başrolde kuşbaşı doğranmış kuzu eti olan bu tarifte bu kez kuzu etine yeşil erikler eşlik ediyor. Yemek, daha sofraya çıkar çıkmaz şekliyle tüm dikkatleri üzerine topluyor. Şaşkınlık, alınan ilk çatal sonrası dev bir mutluluğa bırakıyor yerini. Çünkü her yiyene afiyet, bal, şeker oluyor.
Pekmeze güzellik: Harire tatlısı

Pekmez, un, toz şeker ve tarçın gibi basit ve birbirine pek yakışan malzemelerle hazırlanıyor harire tatlısı. Üzerine de bolca ceviz koyulunca bir kasesinden bir günlük enerji ihtiyacı karşılanabiliyor. Tadına da öyle lezzetli oluyor ki kaşıklar dolusu yeniyor.

AFİYET OLSUN
 
  • Alkış
Tepkiler: -Hira-

Son mesajlar