Sancaklar Camisi Büyükçekmece/İstanbul

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,367
86,920

İstanbul Büyükçekmece’de yer alan ve alışılagelmiş Osmanlı, Selçuklu mimari yapılarından farklı olarak inşa edilen Sancaklar Yeraltı Camisi...

Cami hem sadeliği hem de mimari yapısı ile oldukça dikkat çekmektedir. Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan ve klasik Osmanlı, Selçuklu tarzı camilerden farklı olarak inşa edilen Sancaklar Yeraltı Cami 2014 yılının ilk Cuma günü ibadete açılmıştır. Caminin mimari yapısı Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e ilk vahiy geldiği Hira mağarasından esinlenerek dizayn edilmiştir.

7400 metrekare alan üzerine inşa edilen caminin 1200 metrekare kapalı alanı olup 650 kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlanmaktadır. Caminin yapımında sadeliğe o kadar özen gösterilmiş ki aydınlatma için gün ışığından faydalanılmış ve herhangi bir aydınlatma kullanılmamıştır.

Cami sadece 5 vakit namazın kılındığı bir ibadethane olarak kalmayıp arka kısımda bulunan kütüphanesi ile dini konularda yüksek lisans, doktora ve master hazırlamak isteyenlere de hizmet veriyor.

Cami uluslararası pek çok başarı ödülüne de sahip. 2011’de Barselona’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde Geleceğin Projesi ödülünü, 2013’te Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde dini yapılar kategorisinde dünya birincilik ödülünü, 2014’te Mimarlar Odası Yapı Ödülü’nü aldı.

2015 yılında Londra Tasarım Müzesi tarafından Yılın Tasarımı Seçkisi’nde finalist yapılar arasında sergilenen tasarım, 2015 yılında Mies Van Der Rohe Avrupa Ödülleri arasında en iyi 40 yapıdan biri seçildi.

Dünya Mimarlık Birliği WAC tarafından “Yılın En İyi Dini Yapısı Ödülü”nün sahibi olan Sancaklar Camii, en son Royal Institute of British Architects’den (RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü’nü aldı ve en iyi 20 yapıdan biri oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Yüsra

Son mesajlar