Dini Sorular Nazar Boncuğu Takmak Günah Mı?

DenizKızı

Beni Siz Delirttiniz
Sp Kullanıcı
11 Nis 2020
8,368
43,866
30
Kocaeli
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı Tıp ve Sağlıkla ilgili Fetvalar eserinde geleneklerimizde yer edinmiş nazar boncuğunun kullanımına ilişkin bir fetvaya yer verildi. Nazar boncuğunu, "Ondan medet umarak, yani Allah'tan beklenmesi gereken etkinin bir başka kişi, olay ya da materyalden beklenerek yapılması" olarak değerlendirdi.

"Yeni doğan bir çocuğa nazar boncuğu takmak caiz midir?" sorusuna verilen yanıtta nazarın mahiyeti ve keyfiyeti kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı kimselerin bakışlarıyla olumsuz etkiler meydana getirebildiklerinin dinen de kabul edildiğine yer verilerek, "Nazar konusunda Hz. Peygamber'in tavsiyelerini uyguladıktan sonra sonucu Yüce Allah'tan beklemek İslam inancının gereğidir" denldi.

"Caiz değildir"
Çalışmada, nazar boncuğunun caiz olup olmadığı sorusuna ise "Dinimizde nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir" cevabı verildi.

Diyanet Haber
 

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,518
87,443
Caiz olmamasına rağmen kültürle beraber hayatımız da yer edinmiş bir simgedir.
Herşeye 🧿 takarız sınırı yoktur.
Burda nehir kenarında bir ev var ve evin üç tarafında koskocaman nazar boncuğu var(Arka cepheyi göremiyorum. Kesin orda da vardır). O nazar boncuğu takılı olmasa o ev hiç dikkatimizi çekmez çünkü nehir kenarında onun gibi onlarcası var. Bu defa ters köşe olmuş. Dikkati kendi üzerine çekmek için takılan nazar boncuğu bütün dikkatleri bu eve çekiyor ve "sahibi yüzde yüz Türk'tür" dedirtiyor... 🙃
 

Son mesajlar