Bir Hadis Hakkinda Arastirma

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,680
"Benden sonra peygamber gelmeyecek."
****
Ebu Hazim dedi ki : Bes yil süreyle Ebu Hureyre ile oturup kalktim. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)´in söyle buyurdugunu nakletti : "israilogullarini nebiler idare ediyordu. Bir nebi vefat etti mi onun yerine bir baska nebi gelir. Ancak su var ki benden sonra nebi gelmeyecektir. Halifeler olacak ve bunlar cogalacaktir. Ashab : Bize ne emredersin, diye sordular. Söyle buyurdu : Öncelikle kime bey´at ettiyseniz ona bagli kaliniz. Onlara haklarini veriniz. Süphesiz Allah yönetsinler diye ellerinin altina verdiklerinden onlari sorgulayacaktir."(Sahih-i Buhari, Enbiya, Hadis No. 3455)

Cabir b. Abdullah (radiyallahu anh) dedi ki : Peygamber (sallallah aleyhi ve sellem söyle buyur : "Benim misalim ile diger nebilerin misali -bir kerpiclik yer disinda- eksiksiz ve cok güzel bir ev yapmis olan bir adamin misaline benzer. insanlar bu eve giriyor, onu olduca begeniyor ve fakat : Keske su bir kerpiclik yer (bos birakilmis) olmasaydi demeye koyuldular."(Sahih-i Buhari, Menakib, Hadis No. 3534)

Ebu Hureyre (radiyallahu anh)´dan rivayete göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) söyle buyurdu : "Benim misalim ile benden önceki nebilerin misali, bir ev bina etmis, onu da oldukca güzel ve alimli insa etmis birisine benzer. Ancak bu evi insa eden, bir kösede bir kerpiclik bir yer bosluk birakmisti. insanlar bu evi dolasmaya koyulunca onu cok begendiler ve : Keske su kerpic de (yerine) konulmus olsaydi, diyorlardi. (Allah Resulu) söyle buyurdu : O kerpic iste benim ve ben nebilerin sonuncusuyum."(Sahih-i Buhari, Menakib, Hadis No. 3535)

Bize Yahya b. Eyyub ile Kuteybetu´bnu Said ve Ali b. Hucr rivayet ettiler. Dediler ki : Bize ismail -ki ibni Cafer´dir- A´la´dan o da babasindan, o da Ebu Hureyre´den naklen rivayet etti ki Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) : "Ben diger Peygamberler üzerine alti seyle tafdil olundum :
1.Bana Cevamiu´l-Kelim verildi.
2.(Düsmanlarimin kalblerine) korku sindirmekle mansur kilindim.
3.Bana ganimetler helal kilindi.
4.Yeryüzü bana temizlik vasitasi ve secdegah kilindi.
5.Ben bütün insanlara Peygamber gönderildim.
6.Benimle Peygamberler sona erdirildi."buyudular.
(Sahih-i Muslim, Mesacid,5 Hadis No. 523)

Bize Amr b. Muhammed En-Nakid rivayet etti. (Dedi ki ) : Bize Sufyan b. Uyeyne, Ebu´z-Zinad´dan, o da A´rac´dan, o da Ebu Hureyre´den, o da Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)´den naklen rivayet etti. Söyle buyurmuslar :

"Benim diger peygamberlerin misali bir bina insa eden ; onu iyi ve güzel yapan adamin misali gibidir ki : insanlar o binayi dolasmaya baslarlar. Bundan daha güzel bina görmedik, yanliz su kerpic müstesna, derler. iste o kerpic benim."(Sahih-i Muslim, Fedail,20 Hadis No. 2286)

Bize Muhammed b. Rafi´de rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Abdurrezzak rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ma´mer Hemmam b. Munebbih´den rivayet etti. Hemmam Ebu Hureyre´nin Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)´den bize rivayet ettikleri bunlardir diyerek bir takim hadisler rivayet etmistir. Onlardan biri de sudur : Ve Ebu´l-Kasim (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) : "Benimle benden önce gecen peygamberlerin misali, bir takim evler insa eden, onlari iyi, güzel ve mükemmel yapan, ancak köselerinden bir kösesinde bir kerpic yeri birakan bir adamin misali gibidir. insanlar dolasmaya ve binayi begenmeye baslarlar. Hem suraya bir kerpic koysan da binan tamam olsaydi ya derler. Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) der ki : iste o kerpic benim."buyudular.(Sahih-i Muslim, Fedail,21)

Bize Yahya b. Eyyub ile Kuteybe ve ibni Hucr´da rivayet ettiler. (Dediler ki) : Bize ismail (yani ibni Cafer) Abdullah b. Dinar´dan, o da Ebu Salih Semman´dan, o da Ebu Hureyre´den naklen rivayet etti ki : Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

"Benimle benden önce gecen peygamberlerin misali bina insa edip onu iyi ve güzel yapan, yanliz köselerinden bir kösede bir kerpic yeri birakan bir adam gibidir. insanlar o binayi dolasirlar ve begenirler de, su kerpic konsaydi ya, derler. iste o kerpic benim, peygamberlerin sonu da benim."buyurmuslar.(Sahih-i Muslim, Fedail,22)

Bize Ebu Bekr b. Ebi Seybe ile Ebu Kureyb rivayet ettiler. (Dediler ki) : Bize Ebu Muaviye A´mes´den, o da Ebu Salih´den, o da Ebu Said´den naklen rivayet etti. Söyle demis : Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki : "Benimle peygamberlerin misali..."
Verani yukaridaki hadis gibi rivayette bulunmustur.(Sahih-i Muslim, Fedail)

Bize Ebu Bekr b. Ebi Seybe rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Affan rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Selim b. Hayyan rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Said b. Mina, Cabir´den, o da Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)´den naklen rivayet etti. Söyle buyurmuslar :

"Benimle diger peygamberlerin misali bir evi insa ederek onu tamamlayan ve mükemmellestiren yanliz bir kerpic yeri müstesna birakan adamin su kerpicin yeri bos olmasa derler. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyumuslar ki : iste o kerpicin yeri benim. Geldim ve peygamberlerin sununu getirdim."(Sahih-i Muslim, Fedail,23 Hadis No. 2287)

Bu hadisi bana Muhammed b. Rafi´de rivayet etti. (Dedi ki) : Bize ibni Mehdi rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Selim bu isnadla bu hadisin mislini rivayet etti. Ve "Etemmeha" yerine "Ahseneha" dedi. Bu hadisi Buhari "Kitabu´l-Menakib"de, Nesai "Tefsir"de, Tirmizi "Emsal" bahsinde tahric etmislerdir.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)´in burada bir tesbihi temsili yaptigi görülüyor. Bu tesbihin hususuyeti müsebbehin bütün hallerinden bir vasif alinarak müsebbehün bihin hasllerinden bir vasfa benzetmektedir. Burada da söyle denilir : Resul Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) peygamberleri ve onlarin getirdiklerini güzel ahlaka irsad meselelerini saglam temel üzerine bütün teferruatiyle mükemmel ve güzel bir sekilde kurulan yanliz bir kerpic yeri eksik birakilan binaya benzetmistir. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) güzel ahlaki tamamlamak icin gönderildigine göre o binanin kusurunu tamamlayan kerpic odur. Hadis-i serif anlatmayi kolaylastirmak icin darb-i mesel getirmenin caiz olduguna, Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)´in sair peygamberlerden efdaliyetine ve Allah Teala´nin onunla peygamberler dizisine son verdigine delildir.(Sahih-i Muslim, Ct. 10, Sy.6009/Ahmed Davudoglu)

Enes bin Malik (R.A)´den rivayet edilmistir : dedi ki : Rasulullah (S.A.V) söyle buyurdu : "Risalet de, nubuvvet de sona ermistir. Benden sonra ne Rasul (seriat sahibi peygamber), ne de nebi (seriat sahibi olmayan peygamber) vardir."(Sunen-i Tirmizi, Rüya,2 Hadis No. 2374)

Cabir bin Abdullah (R.A.)´den rivayet edilmistir ; dedi ki : Rasulullah (S.A.V.) söyle buyurdu : "Benimle sair peygamberlerin misali, bir konak yapan bir adama benzrer ki, bu konagi tamamlayip süslemis ve ancak bir kerpic yeri kalmistir. Herkes bu konaga giriyor, ona
hayran oluyor ve "kerpicin" (bos kalan) yeri olsa (konaga diyecek yok)!"diyorlar."

Bu babda Ebu Hureyre ve Ubeyy bin Ka´b (R. anhuma)´dan hadis rivayet edilmistir. Bu hadis, bu vecihden hasen-garib-sarih´tir.(Sunen-i Tirmizi, Misal,2 Hadis No. 3021)

Ukbe bin Amir (R.A)´den rivayet edilmistir ; dedi ki : Rasulullah (S.A.V.) söyle buyurdu : "Benden sonra Peygamber bulunsaydi o peygamber Ömer bin El-Hattab olurdu." Bu hadis hasen-garib´dir. Onu yanliz Misrah bin Haan´in rivayetinden bilmekteyiz.(Sunen-i Tirmizi, Menkabe, 49 Hadis No. 3931, Ct. 6. Sy.243/Osman Zeki Mollamehmetoglu)

Not olarakta tek sunu diyeyim su son eklemis oldugum hadis-i serif´e benzer bir manada bunu o daha önce ögrenmis oldugumuz kitabta okumus oldum ve birde buna ilaveten sunu diyeyim buna benzer mana veripte bunuda zikir eden var bu hadis-i serif´i ve bugün baya baktim sanalda bizim zikir etmis oldugumuz gibi buna dair bilgi verilmiyor bunuda suacidan diyorum bölüm ismi olarak ve hadis numarasi gibi kisaca.
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
61K